Donderdag 19 juli (Vierdaagsefeesten): Alex Roeka en Blue Mickey & Leander

19 juli 2018, 20:30u. – 21:15u.:   Blue Mickey & Leander

19 juli 2018, 21:30u. – 22:15u.:   Alex Roeka

Sint-Jacobskapel
Aanvang; 20:30u.
Kaarten: €20

Alex Roeka – the Netherlands – May 2015 © Jens van der Velde 2015

Over Alex Roeka

Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord-Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen.

De zee trekt
Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog. Maar de zee trok opnieuw en hij maakte vanuit Singapore enkele reizen naar Zuidoost Azië.

Muziek en theater
Terug in Amsterdam raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.

Annie M.G. Schmidtprijs
In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn, Beet Van Liefde en VOORT! In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar. Voor zijn lied Moeder uit VOORT! wordt hij opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016.

Edison
De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en werd zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen.
Voor zijn negende cd Gegroefd ging hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteerde in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.

Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret
Na afloop van de première van EN TOEN INEENS op zondag 26 november 2017 kreeg Alex de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret uitgereikt door de Stichting Behoud Schillertheater te Utrecht. Met deze jaarlijkse onderscheiding eert de stichting markante cabaret- en kleinkunstartiesten die door middel van hun werk de Nederlandse taal en cultuur hebben verrijkt.

EN TOEN INEENS 
Aan alle cd’s was ook een theaterprogramma gekoppeld, dus intussen speelt Roeka al zo’n 20 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Hij werkt gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten.
In 2017-2018 trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS, waarin hij de parels uit zijn omvangrijke oeuvre weer terug in het licht haalt. In najaar 2017 verscheen eveneens de gelijknamige cd.

Blue Mickey & Leander

Blue Mickey is een songwriter die haar liedjes zelf vertolkt met gitaar en zang. Vaak in samenwerking met andere muzikanten, zoals Leander.
In 2010 besloten Blue Mickey en Leander voor langere tijd een samenwerking aan te gaan, gebaseerd op een wederzijdse waardering voor elkaars werk. Het is moeilijk om een directe genre-aanduiding te geven, maar een grote affiniteit met folkmuziek klinkt duidelijk door in hun muziek. Met elk optreden creëren ze een intieme sfeer met een donkere ondertoon. In september 2014 komt hun debuutalbum uit, getiteld Between the devil and the deep blue sea.

Een liefde voor taal is de grootste aantrekkingskracht tussen de twee en vormt de basis van de samenwerking. Het vertellen van een verhaal is een belangrijk uitgangspunt van de liedjes, waarbij de teksten altijd centraal staan. Hierin, en ook muzikaal, zijn ze van grote invloed geweest op elkaars ontwikkeling en vervullen ze die rol nog steeds.

Samen vertolken ze elkaars liedjes en zijn daarbij altijd op zoek naar de juiste toevoeging om het verhaal zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Verwacht een intieme sfeer waarbij elk liedje een geheel eigen stemming te weeg brengt. De muziek wordt verbonden door een ietwat melancholische ondertoon die het hele optreden blijft hangen.

Bijdragen van verschillende muzikanten zorgen voor een extra dimensie in de muziek. Ook hier is de samenwerking gebaseerd op de inhoud. Niet alleen de kundigheid van de muzikant speelt daarbij een rol, maar vooral diens ideeën over muziek. Dit vraagt om een grotere betrokkenheid van de muzikanten, die hierdoor allemaal iets persoonlijks toevoegen. Elk liedje wordt zo muzikaal opgebouwd uit verschillende invalshoeken die samen de tekst ondersteunen. Omdat er sprake is van een wisselende samenstelling van muzikanten is elk optreden uniek.