Donderdag 19 juli (Vierdaagsefeesten): Alex Roeka en Blue Mickey & Leander

19 juli 2018, 20:30u. – 21:15u.:   Blue Mickey & Leander

19 juli 2018, 21:30u. – 22:15u.:   Alex Roeka

Sint-Jacobskapel
Aanvang; 20:30u.
Kaarten: €20

Alex Roeka – the Netherlands – May 2015 © Jens van der Velde 2015

Over Alex Roeka

Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord-Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen.

De zee trekt
Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog. Maar de zee trok opnieuw en hij maakte vanuit Singapore enkele reizen naar Zuidoost Azië.

Muziek en theater
Terug in Amsterdam raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.

Annie M.G. Schmidtprijs
In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn, Beet Van Liefde en VOORT! In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar. Voor zijn lied Moeder uit VOORT! wordt hij opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016.

Edison
De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en werd zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen.
Voor zijn negende cd Gegroefd ging hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteerde in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.

Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret
Na afloop van de première van EN TOEN INEENS op zondag 26 november 2017 kreeg Alex de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret uitgereikt door de Stichting Behoud Schillertheater te Utrecht. Met deze jaarlijkse onderscheiding eert de stichting markante cabaret- en kleinkunstartiesten die door middel van hun werk de Nederlandse taal en cultuur hebben verrijkt.

EN TOEN INEENS 
Aan alle cd’s was ook een theaterprogramma gekoppeld, dus intussen speelt Roeka al zo’n 20 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Hij werkt gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten.
In 2017-2018 trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS, waarin hij de parels uit zijn omvangrijke oeuvre weer terug in het licht haalt. In najaar 2017 verscheen eveneens de gelijknamige cd.

Blue Mickey & Leander

Blue Mickey & Leander zijn twee muzikanten die in 2010 besloten een samenwerking aan te gaan, gebaseerd op een wederzijdse waardering voor elkaars werk. Een liefde voor taal is de grootste aantrekkingskracht tussen de twee. Het vertellen van een verhaal is een belangrijk uitgangspunt van de liedjes, waarbij de teksten altijd centraal staan. Ook hebben beiden een grote affiniteit met folkmuziek, wat duidelijk doorklinkt in de muziek. Samen vertolken ze elkaars liedjes en zijn daarbij altijd op zoek naar de juiste toevoeging om het verhaal zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

In 2014 presenteerden zij hun debuutalbum ‘Between the Devil and the Deep Blue Sea’ in De Lindenberg. Hiermee belandden zij direct op de 7e plek van de albumtop 2014 van Doornroosje.

In de Sint-Jacobskapel zullen zij een akoestische voorstelling neerzetten waarbij elk liedje een eigen stemming teweegbrengt. De rode draad is het ietwat melancholische gevoel dat nog tot lang na het concert blijft hangen. Verwacht een intieme sfeer met een donkere ondertoon.