Dinsdag 16 juli: Harry Sacksioni

      Geen reacties op Dinsdag 16 juli: Harry Sacksioni
Foto: Roland Koek


Aanvangstijd: 20:30u
Kaarten: €20,00 in de voorverkoop (excl. adm.kosten), €23,00 aan de deur.

Harry Sacksioni is onder gitaristen een begrip. Zo schreef hij zijn eigen gitaarmethode, ‘De Sacksioni Methode’. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste gitaar en dat werd het begin van een lange carrière. Via verschillende bandjes en dankzij het schrijven van eigen werk en zijn eigen gitaarstijl, wordt hij door veel bekende Nederlandse artiesten gevraagd. In 1970 begint het artiestenbestaan pas goed als hij als gitarist mee gaat werken aan het cabaretprogramma van Sieto en Marijke Hoving. In 1971 begint de samenwerking met Herman van Veen. Aanvankelijk als componist en gitarist bij plaatopnames, maar later gaat hij ook mee op tournee. In 1973 begint ook ‘Een Klein Concert’ samen met Laurens van Rooyen en Liselore Gerritsen. In 1974 komt zijn eerste soloplaat uit, ‘Harry Sacksioni: Gitaar’, hiervan worden 200.000 exemplaren verkocht en het markeert het begin van zijn solocarrière. Er volgen meer LP’s en in 1979 doet hij mee met Herman van Veen en het Residentie Orkest aan de voorstellingen van ‘Alfred Jodocus Kwak’.

In 1983 begint hij met een aantal solo-concerten waarbij vaak gasten uitgenodigd worden. In 1993 volgt uit samenwerrking het programma programma ‘Boeijen, Sacksioni & van ‘t Groenewoud’. In 1997 viert hij het feit dat hij 30 jaar op de planken staat.

In 1997 schrijft hij in opdracht van Introdans de muziek voor de avondvullende balletvoorstelling ‘Piste’. In 1999 begint hij aan zijn ‘Harry Sacksioni Methode’, die uiteindelijk in 2008 verschijnt. In de tussentijd blijft hij CD’s uitbrengen en gaat op tournee door Nederland onder de titel ‘Five Great Guitars’, met de gitaristen Jan Kuiper, Eric Vaarzon Morel, Zoumana Diarra en Digmon Roovers.

Het seizoen 2008/2009 staat geheel in het teken van Harry’s 40-jarige optreedjubileum. Tijdens een grote tournee met een speciaal jubileumprogramma laat hij alle hoogtepunten uit zijn carrière de revue passeren, ondersteund door beeldmateriaal uit zijn televisie – en (teken) filmverleden onder de titel: De Sacksioni Methode.

Samengevat kun je stellen dat hij een belangrijke rol in het Nederlandse muziekwereldje gespeeld heeft en dat duurt nog voort tot op de dag van vandaag. We prijzen ons dan ook gelukkig dat hij deze avond in de Sint-Jacobskapel op komt treden!